top of page

Pot Still & Column Still

Wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen een potstill en een kolom still? Geen idee? Maak je geen zorgen - hier leggen we uit wat deze twee belangrijkste soorten distillatieketels onderscheidt.

Ketel proces versus Kolom process

Hoewel het basis destillatieproces min of meer hetzelfde is voor verschillende soorten alcoholproductie, is er belangrijk verschil tussen een pot still (ketel) proces en column still (kolom) proces. Deze twee soorten distillatieketels worden gebruikt om vrijwel elke soort drank op de markt te maken. 

 

Maar wat is dan het verschil ? 

  • Een pot still is de meer "basic" variant, omdat het eenvoudig de alcoholdampen verzamelt en condenseert die worden uitgestoten door de kokende puree, en de drank slechts één keer destilleert. Het resultaat zijn dranken met niet extreem hoge alcogol percentages en meer van de originele smaak. Bij deze still wordt gewerkt met batches, en de ketel moet na elke batch worden gereinigd.
     

  • De kolom still is een continue proces, en stelt de distilleerder in staat om vrij snel een ABV-niveau van wel 96% te bereiken, waardoor een schonere, hogere zuiverheid, meer neutrale drank, zoals wodka, ontstaat. 

Pot stills worden meestal gebruikt voor destillatie in kleinere hoeveelheden, terwijl kolom stills meestal beter werken voor grootschalige distillatieoperaties. .

in-dieser-kleinen-destille.jpg

Smaakvol & Inefficiënt

POT STILL

Distillatie via ketel processen hebben de voorkeur voor het maken van whisky of rum, omdat het wenselijk is om de smaken te behouden. Bovendien zit er 'weinig' alcohol in het eindproduct. 

 

Maar, met wat extra werk kan een ketelproces ook worden gebruikt om een ​​hogere zuiverheid, minder uitgesproken smakende drank te maken. Hiervoor moet het distillaat het ketel proces twee keer doorlopen, in plaats van één keer. En hoewel dit proces de distilleerder meer controle geeft over het alcoholniveau en de smaak van het product, is het start-en-stop-proces dat hier wordt gebruikt nogal inefficiënt.

Smaakloos & snel 

COLUMN STILL

Kolom stills worden meestal opgesteld als twee grote torens, waarbij de ene kolom fungeert als distilleerder en de andere als condensor. De kolom met de condensor heeft aan de binnenkant een reeks platen met gaten erin. De 'mash' stroomt vanaf de bovenkant van de kolom naar beneden stroomt via deze gaten, waarbij het continue verhit wordt. Omdat alcohol kookt bij 78 °C kookt, en water bij 100 °C bestaat de stoom die vrijkomt in de kolom uit een hoge concentratie alcohol. Deze alcohol kan zo worden gescheiden van de mash, waardoor een zuiver alcohol product gedistilleerd kan worden. 

Afbeelding1_edited_edited.jpg
bottom of page