
basiskennis
Rum
Rum is een van de meest veelzijdige dranken van de wereld, en wordt al ruim 500 jaar gedronken. Dit prachtige gouden goedje werd door onze reislustige voorouders vanuit Brazilië naar Europa verscheept. Hier zijn we enorm dankbaar voor, want zonder hen hadden we deze mooie drank nu niet gekend. Wat een helden!
Bij VomFASS weten we een goede rum op waarde te schatten, en vertellen we graag
welke stappen we doorlopen voordat we een rum bottelen.
Geïnteresseerd? Lees dan vooral verder!

01. BEREIDEN
Hoe wordt rum gemaakt? Stap 1: Bereiden
Veel mensen denken dat rum van suikerriet word gemaakt.
Dat is niet helemaal waar.
Rum wordt gemaakt van een bijproduct van de suikerriet plant, 'melasse' genaamd. Melasse is een stroperig product, dat wordt vermengd met kokend drinkwater voordat het bereid kan worden. Als dit klaar is wordt het goedje een 'mash' genoemd, en kan het fermentatieproces beginnen.
Het fermenteren kan 2 tot 12 dagen duren, maar over het algemeen geldt: een lange fermentatie, leidt tot een product met hoger alcoholpercentage.
02. FERMENTEREN
Hoe wordt rum gemaakt? Stap 2: Fermenteren
Fermenteren is het creëren van een product door het mengen met een bijproduct. Bij drank wordt er vaak voor gekozen om gist te gebruiken als fermentatie product; daarom wordt het ook wel ‘vergisten’ genoemd.
Gist is een micro-organisme dat als het ware de suikers in het product opeet, en omzet naar koolzuurgas en alcohol.
Dit fermentatieproces gebeurt meestal in grote tanks met meer dan duizend liter, maar kan ook gewoon in je eigen keuken worden uitgevoerd!


03. DISTILLEREN
Hoe wordt rum gemaakt? Stap 3: Distileren
De vloeistof die voortvloeit uit het fermentatieproces bevat tussen de 5% en 9% alcohol. Dan is het tijd om te gaan distilleren. Dit is het proces waarbij een drank met een hoger alcohol percentage ontstaat, zoals rum.
Een vloeistof kan op twee manieren worden gedistilleerd: met een pot still ketel proces of met behulp van een column still kolom proces.
Voor de distillatie van onze rum wordt voornamelijk gebruik gemaakt van een pot still proces. Hier wordt voor gekozen omdat rum een een lagere alcohol zuiverheid nodig heeft, en de melasse smaak behouden moet blijven (vergelijk met wodka bijvoorbeeld). Bovendien is dit beter geschikt voor relatief kleine batches.
04. RIJPEN
Hoe wordt rum gemaakt? Stap 4: Rijpen
Na het distilleren wordt de rum in vaten gedaan om te rijpen. Aan dit rijpingsproces dankt de rum haar bruine kleur.
Hoe diep de bruine kleur is, hangt af van het type vat en de rijpingstijd. Als op houten vaten wordt gerijpt, geeft dit de drank bovendien complexiteit en structuur. Helemaal als het houten vat in een eerdere batch een andere drank heeft gehouden, zoals whisky (zoals bijvoorbeeld onze Barbados rum op whiskeyvaten).
Andersom werkt dit minstens net zo goed. Het hout geeft haar smaken af het product, maar andersom neemt het hout ook smaken op. Deze smaken kunnen bij een volgende rijping weer worden afgegeven. Zo zie je wel eens exclusieve whisky's, die een (gedeeltelijke) rijping op rumvaten hebben gehad, zoals onze Teeling Selection 1990.
Het rijpen van de drank duurt zeker een aantal jaar, maar kan decennia in beslag nemen. Voor het maken van een mooie rum is dus vooral veel geduld nodig!

Rr
rum
(noun)
An alcoholic spirit distilled from sugar-cane residues or molasses
Welke rumsoorten zijn er?
Afhankelijk van de variaties in het distillatieproces worden er verschillende soorten rum gemaakt. Wat alle rum gemeen heeft is de zoete smaak. Maar afhankelijk van de soort varieert de smaak tussen lichtzoet, fruitig, en kruidig vol specerijen.
De verschillende rum soorten op een rijtje:
-
Witte rum: Deze rum is gefermenteerd in stalen vaten, en heeft de kenmerkende licht zoete rum smaak. Door de subtiele smaak, wordt witte rum vooral gebruikt in cocktails. VomFASS verkoopt geen witte rum variëteiten, omdat wij ons specialiseren in rijping op houten vaten.
-
Donkere rum: Deze rum heeft door een rijping op verkoolde houten vaten een bruine kleur gekregen. Naast de rum smaak vind in deze rum de aroma's van hout en specerijen. Donkere rum is zwaarder en rijker van smaak van witte rum.
-
Gold rum: Deze rum zit tussen de witte en bruine rum in. Gold rum heeft zijn kleur gekregen door eikenhoutenvaten, die relatief jong zijn, en zit qua smaken tussen de lichte witte rum en zwaardere bruine rum.
-
Spiced rum: Hier is gold rum de basis, maar dan met extra toegevoegde specerijen waardoor je een donkere rum krijgt met smaken als kaneel, anijs of peper.
-
Cachaca: Dit is de Braziliaanse variant van rum en wordt alléén gemaakt van versgeperst suikerriet. Cachaça krijgt door het verse sap een meer uitgesproken suikerrietsmaak.
Cocktails met rum
Een mooie rum kan je natuurlijk puur, of met een beetje ijs drinken. Maar op een zomerse dag heb je soms meer behoefte aan een pittige cocktail. Hieronder een aantal mogelijkheden.
Kies je favoriet, en geniet ervan.

Dark & Spicy Mojito
-
40 ml panama spiced rum
-
20 cl cola
-
sap van halve limoen
-
garnering: limoen enmunt